Aktualności i wydarzenia
Szanowni Państwo,
Burgundia, Szampania, Kalifornia... To tylko jedne z niektórych regionów, w których chardonnay odgrywa kluczową rolę. Spotkać go można praktycznie w każdym zakątku winiarskiego świata. I nic dziwnego, bo to szczep, który fantastycznie odwdzięcza się winiarzowi za pracę włożoną w jego uprawę i precyzyjnie odzwierciedla charakter podłoża oraz klimatu danego miejsca.
 
Chardonnay nie jest przy tym szczepem aromatycznym, jego największe zalety – koncentracja, balans, przyjemna faktura – ujawniają się w ustach. To sprawia, że doskonale współgra z beczką, która zapewnia mu krągłość, a czasem dodatkowe aromaty.
 
Klasyczną nutą chardonnay jest masło. Klasycznym kulinarnym połączeniem zaś – smażona ryba. Ale wachlarz możliwości jest znacznie szerszy i obejmuje m.in. drób, dojrzewające sery, śmietanowe sosy, a nawet jagnięcinę.
 
Po sukcesach na świecie szczep ten pojawił się w Polsce. Nie mogło go oczywiście zabraknąć w Baniewicach i jesteśmy bardzo dumni z tego jak się tu zaaklimatyzował. Potwierdzeniem tego jest niedawny Złoty Korek dla najlepszego wytrawnego wina w Polsce dla naszego Chardonnay 2020.
 
Wino dojrzewało w dużych beczkach dębowych i akacjowych przez 13 miesięcy, a kupić możecie je tutaj: bit.ly/ChardonnayWinnicaTurnau 
Łączymy pozdrowienia,
Winnica Turnau

